Verdwijnt ChatGPT binnenkort uit Europa?
OpenAI sluit een terugtrek uit Europa niet uit als het ‘niet meer kan voldoen’ aan de privacyregelgeving.
De aankomende AI Act legt volgens het bedrijf onrealistische eisen op.
Sam Altman, de CEO van OpenAI, was gisterenavond te gast bij een panelgesprek van de universiteit van Londen. Daar deed hij de opvallende uitspraak dat de aankomende Europese AI Act er wel eens voor zou kunnen zorgen dat het bedrijf binnenkort zijn populaire AI-toepassingen zoals ChatGPT niet meer zal kunnen aanbieden in Europa. Het bedrijf wil zich wel inspannen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, maar die zijn in de huidige versie van de wet niet houdbaar voor het bedrijf. Moest je nog niet gehoord hebben van de AI Act, dit is een wetsvoorstel dat de Europese Commissie aan het uitwerken is om de snelle opkomst van ChatGPT en consoorten weer onder de knoet te krijgen. De wet verplicht bedrijven die AI-systemen te ontwikkelen om onder meer transparant te zijn over de data die ze gebruiken. ‘Door duidelijke grenzen te stellen om veilig gebruik van AI te waarborgen, willen we duidelijk maken dat we misbruik van de technologie als maatschappij niet mogen aanvaarden’, zei parlementariër Dragos Tudorache (Roemenië, Renew Europe) onlangs tijdens een persconferentie. Het parlement keurde een eerste wetsontwerp goed, al zullen er wellicht nog enkele revisierondes komen.
Waarschuwing aan Europa
Hoewel Altman zich eerder vragende partij had getoond voor een wetgeving rond AI, is hij zacht uitgedrukt geen fan van de tekst die nu op tafel ligt. Altman vreest dat GPT-4, het model waarop ChatGPT gebouwd is, volgens de criteria van de wet als een ‘hoogrisico’ systeem zou worden beschouwd. Hierdoor zou OpenAI aan veel strengere regels onderworpen worden. ‘De details maken een groot verschil. We zullen alles doen wat we kunnen om te voldoen aan de regels, maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met werken. Er zijn technische limieten aan wat mogelijk is’, schrijft Financial Times de niet te misverstane waarschuwing van Altman aan het adres van de Europese beleidsmaker op papier. Aan de woorden van Altman gaat natuurlijk een historie vooraf. OpenAI kreeg een tijdelijke ban in Italië aangesmeerd omdat ChatGPT niet aan de GDPR-wetgeving voldeed. Na enkele toegevingen te maken, was de AI-tool opnieuw welkom. Altman lijkt dus niet bereid te zijn om dieper op de knieën te gaan voor Europa. OpenAI staat ook niet alleen in zijn vrees voor de AI Act: Google brengt Bard (voorlopig?) niet naar de Unie om niet aan de eisen van de huidige en toekomstige wetgeving te moeten voldoen.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. We hopen dat het je heeft geïnformeerd en interessante inzichten heeft geboden. Blijf op de hoogte voor meer nieuws en updates over dit onderwerp en andere relevante kwesties. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat
Er zijn nog geen reacties.